CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Sunday, March 1, 2009

Balik Pulau seindah namamu....


assalamualaikum.... hai suma..aper kbar hari ne?ok ker x?huhu..aku bosan sgt2 hari nie..tak tau nak wat per....x balik kpg mcm nie la jadi..rindu kampung kot..huhuhu...2 hari nie aku cti dok umh jer la..kuar mkn ngan member pastuh balik..mlm kuar mkn lagi..huhu tuh la aku wat cti 2 hari nie..bosan gila...hurmm..keje suma aku dh siapkan..tadi masa ngah dok tgk blog member aku si fr3ak tuh...tetibe jer aku tingatkan something..aku tingat kampung aku balik pulau la..so timbul la idea nk citakan tentang kampung aku tuh huhu.....bila kng2kan balik dah byk berubah balik pulau skang..dah x macam dulu...totally change la..ha yang gambar aku ltk kat sebelah tu la pekan balik pulau a.k.a kongsi org cakap..huhu...ingat lagi masa zaman2 aku sekolah rendah..slalu naik bas p pekan kongsi(skema lagi time tuh)huhu...padahal bkn jauh sgt pun..tempat wajib slalu aku p "Pasaran Ekonomi Balik Pulau"(PEBP)...korang ingat lagi???tapi skang dah xder dah ganti ngan kedai ceria 99...best gila time tuh...dulu PEBP tuh la famous kat kongsi tuh..pusat membeli belah org ramai..hahha tapi tuh suma dulu la..10 tahun yang lalu kot(rasa2 aku la)...balik pulau pun dah x macam dulu..byk dah infrastruktur yang di naik tarafkan skrg nie...dulu ada bas kuning(Yellow bus) tapi skang dah ganti ngan bus rapid...bus station pun dah tukaq...market pun dah ubah kat tempat lain...pindah kat tempat yang lebih sistematik la kununnyer..hehe pasar tani pun dah ubah tempat..bkn kat jalan pondok upeh lagi...ishh byk la development kat balik
pulau...
salah satu nyer....

nie balai polis yang baru..

tuh yang gbr kat atas tuh balai polis yang baru yang siap ngan quarters nyer skali..sebelum nie balai polis tuh kat tgh pekan kongsi tapi pindah kat area depan telekom malaysia....kalu nk di compared ngan balai yg lama this one look more comfortable la...suma lengkap..aku penah masuk 2 kali jer kot balai baru nie(bkn masuk lokap k) temankan member aku tny pasal saman..huhu...


nie library kat depan tmn sri genting

yang nie plak library kat balik pulau tempat budak-budak balik pulau p cari ilmu..dulu library nie pun juga terletak dkt ngan pekan kongsi..sebelah pejabat daerah balik pulau...aku pun antara budak-budak yang selalu menyinggah kat library lama tuh jg la...cari ilmu..hahha tapi library skang dh ok lagi pada yg lama..lama tuh dah jdi store pejabat daerah...dulu xder aircond tapi yang baru nie dah ada...reference books pun dh byk..library baru nie aku slalu jg g..wat keje..masa aku balik sn time CNY dulu member aku cakap kat library tuh da pasang wireless..ha ko makin maju tuh...huhu...tapi tuh suma untuk kesenangan n kemudahan anak2 balik pulau juga..jgn slah guna dah la...hehe... ada lagi development yang telah di bangunkan di balik pulau..xsempat aku nak uploadkan..byk sgt...huhu skang nie kalu xslah bangunan mahkamah ngah wat...sekolah di tambah lagi...ha yang plg penting balik pulau pun akan ada pusat pengajian tinggi...POLITEKNIK BALIK PULAU...tapi lum naik aper lagi la baru timbun tnh..hehe nie antara gbar2 @ panorama di balik pulau wat tatapan korang suma....

Jalan Balik Pulau



sunset at Balik Pulau





sungai


laksa kak timah..hehe


ha..tuh suma yang ada kat balik pulau...so saper2 yang nk udara segar sila2 lah ke sana..huhu..that is the best place to release your tension..huhu ok la guys i have to go..dah ngantuk nie..esok kelas kul 8am..ada test lagi huhu...so enjoy k..adios...aku bangga jadi oqhang balik pulau..huhu(matila...)

7 comments:

danielle said...

hahaha..at last n finnaly..ngaku gak hg bangga jd org balik pulau, selama neh balik pulau tu dicemuh. dihena x lekang dari molot insan bernama cik zul..taniah, adakah sireh pulang ke ganggang?...entah, biarlah persoalan neh dia jer yg jwb...wasalam...

p/s mana hg dpt pic2 tu?...lg..jln kat balik pulau..area kg mana?

CZ's thinking. said...

haha...bkn sireh pulang ke gangang..sekadar bangga jadi anak bpulau..huhu kian lama dah maju dgn infrastrukturnyer..aku dapat dlm tenet..search kat yahoo..byk pic2 yang cantek nelle...
jalan tuh erk??tuh jalan nak ke umah aku...jalan kat taman sri genting tuh...:)

:: @ m e r a l i t y :: said...

woi...link blog aku wei -amer-

edancoba said...

Clazzzz.. pic2 yg uptodate!!! X sangka aqu weii!!! Akhirnya u memuji jua tempat ini!! i cm nk nangis pon ader.. huhu

CZ's thinking. said...

amer..ok2..

edancobra: yer la tetibe jer aku tingat nk post kan entry pasal bp..huhu cantek tuh..

edancoba said...

cz "kak d..tahniah la diatas komen u kpd kak ros itu..i rasa terharu sgt...dalam maksud nyer..huhu"


Wat u mean?!!! Nk cr pasal ker?

Anonymous said...

huhu actually bleh ta ak na mintk info sal blk pulau dr ko, ak ne wat research kat cna. itu pun if ko ta kbratan utk bantu ak..mean ak na info sal sejarah tmpat ko tu, kawasan kajian ak kat pekan blk pulau, email ak if ko dpt mmbantu..urgent, ni mail ak mr_han87@yahoo.com